Taak-delegatie en supervisie:

Caretowork richt haar dienstverlening op 4 onderdelen:

  • Preventie: Duurzame inzetbaarheid, PMO, preventieve gesprekken, arbeidsomstandigheden spreekuur etc.
  • Arbo: arbeidsomstandigheden, RI&E
  • Verzuimbegeleiding: Bewaken WVP, FV gesprekken, verzuimbegeleiding door contacten bedrijfsverpleegkundig adviseur (BVA) en bedrijfsarts (BA)
  • Schadelastbeheersing: ZW- en WGA dossiers, premie WhK, bezwaar, beschikkingen, herbeoordeling etc.

De Bedrijfs(verpleegkundig) adviseur Arbeid en Gezondheid (BVA)is de eerste contactpersoon naar de klanten en werkt in taakdelegatie met de bedrijfsarts waarmee een overeenkomst taakdelegatie is afgesloten. Voor iedere BVA wordt een competentieprofiel aangeleverd.

Om verder inhoud te geven aan deze taakdelegatie is dit protocol opgesteld.

De bedrijfsverpleegkundige is een BIG geregistreerde verpleegkundige of een paramedisch opgeleide op HBO met kennis en/of ervaring in de verzuimdienstverlening ( Casemanagement, ROV, POB, Arbo verpleegkundige, MGZ, RCCM ). Zij is namens Caretowork het eerste aanspreekpunt naar klanten en werkt samen met de bedrijfsarts.

De taak-delegatie en de supervisie hebben wij ingeregeld conform de richtlijnen van de NVAB (Standpunt Delegatie van taken door de bedrijfsarts en supervisie (NVAB, april 2022). De werkwijze bij Supervisie en Taak-delegatie is geborgd in ons gecertificeerde managementsysteem conform ISO 9001/ certificeringsrichtlijn arbodiensten). Onze werkwijze worden zowel intern als extern (DNV) periodiek geauditeerd.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) worden gestructureerd de risico’s voor veiligheid, gezondheid en welzijn in kaart gebracht. De RI&E is een wettelijk verplicht onderdeel van het arbobeleid en moet altijd actueel zijn.

Een RI&E bestaat uit twee belangrijke onderdelen.

  1. Als eerste vindt er een inventarisatie plaats van de risico’s die er zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn;
  2. Als werkgever maak je vervolgens een plan van aanpak om deze risico’s te verminderen.

Een actuele RI&E zorgt ervoor dat je er alles aan hebt gedaan om jouw werknemers vitaal, gezond en veilig te laten functioneren. Wil je aan de slag met een actuele RI&E? Neem dan contact op een van onze arbo-kerndeskundigen.

Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)

Om werknemers structureel gezond inzetbaar te houden is het inzicht in de gezondheid van werknemers van groot belang. Met een PAGO krijgen werknemers inzicht in hun eigen fysieke en mentale gezondheid. Het is aan te raden om een PMO periodiek aan te bieden bij jouw werknemers. De gezondheid van werknemers stel je met een PMO voorop. Met een PMO kan je verzuimrisico’s signaleren en direct aanpakken om verzuim te voorkomen.

In Nederland bestaat veel onduidelijkheid over de termen PAGO, PMO, Vitaliteitsscan en Health-checks. In de Arbowet staat dat een werkgever verplicht is om een PAGO aan te bieden als er op basis van de RI&E blijkt dat er restrisico’s bestaan ten aanzien van een arbeidsrisico. Een makkelijk voorbeeld is: schadelijk geluid = gehooronderzoek. Daarnaast vinden werkgevers in Nederland het belangrijk dat hun medewerkers regelmatig gecheckt worden op leefstijlrisico’s die vaak leiden tot o.a. een slechte conditie of hart- en vaatziekten. Dit boden zij vaak aan middels een health-check of vitaliteitsscan. Verzuimmanagement op maat biedt zowel een PMO als een PAGO aan.

Investeren in (preventieve) gezondheids- en vitaliteitsprogramma’s loont, dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Elke in preventie geïnvesteerde euro levert na twee jaar 2,5 euro op door verzuimdaling (bron: RIVM/NIGZ). Ook leidt het tot een betere werkprestatie door aandacht te besteden aan de lichamelijke en mentale fitheid van de medewerkers. Door de toegenomen gezondheid daalt het verzuim, stijgt de productiviteit, en draagt het bij aan de motivatie van de medewerkers.

Preventief spreekuur zonder ziekmelding bij de werkgever

Het arbeidsomstandighedenspreekuur is beter bekend als preventief spreekuur. Het spreekuur biedt de werknemer de mogelijkheid om een afspraak te maken met de bedrijfsarts. Dit kan zonder een ziekmelding bij werkgever. In deze (telefonische ) afspraak kan de werknemer vragen stellen over zijn gezondheid en werkomgeving. Het spreekuur wordt ingezet om een verzuimmelding te voorkomen. De werkgever heeft vanuit de Arbowet de verplichting om werknemers hierover in te informeren. De inhoud van het spreekuur wordt vanwege de privacy niet gedeeld met werkgever. Werknemer kan de afweging maken om het spreekuurverslag te delen met werkgever.

Arbo-kerndeskundigen

Voor Verzuimmanagement op maat zijn naast de Bedrijfsarts, verschillende Arbo-kerndeskundigen werkzaam. Een Arbo-kerndeskundige wordt ook wel Arbodeskundige genoemd. Volgens artikel 14 van de Arbowet moet een werkgever zich laten bijstaan door één of meerdere arbo-kerndeskundigen.

De 3 Arbo-kerndeskundigen die in de Arbowetgeving worden benoemd zijn de:

  • Arbeidshygiënist (AH’er)
  • Veiligheidskundige (HVK’er)
  • Arbeids- en organisatiedeskundige (A&O’er)

Deze kerndeskundigen hebben meerdere taken, waaronder:

  • Uitvoeren of toetsen van de RI&E en daarover adviseren
  • Uitvoeren arbeidshygiënische metingen zoals meten van geluid, stof, dampen en fysieke belasting.
  • Opstellen van explosieveiligheidsdocumenten
  • Organisaties begeleiden bij verzuimreductie, duurzame inzetbaarheid en aanpak werkdruk, sociale veiligheid (pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie) en werkstress.
  • Geven van trainingen over de arbeidsrisico’s, inzetbaarheidsgesprekken, preventiemedewerker, vertrouwenspersoon en verzuimgesprekken.

Second opinion bedrijfsarts

Iedere werknemer heeft het recht op een second opinion. Dat betekent dat hij een andere bedrijfsarts mag raadplegen als hij het niet eens is met het advies van de behandelend bedrijfsarts.

Wanneer een second opinion?

Een werknemer kan een second opinion aanvragen als hij het niet eens is met bepaalde adviezen van de bedrijfsarts. Dit kan gaan om zaken als:

  • adviezen over verzuimbegeleiding, bijvoorbeeld wat de werknemer nog kan;
  • adviezen die in het open spreekuur aan bod komen;
  • bevindingen na een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek, beter bekend als het preventief medisch onderzoek (PMO, of PAGO).

De second opinion gaat over de individuele, persoonsgerichte adviezen van de bedrijfsarts en niet over collectieve zaken als bijvoorbeeld het verzuimbeleid of de risico-inventarisatie.

Hoe werkt een second opinion bij ?

Alleen een werknemer kan een second opinion aanvragen. U als werkgever kunt dat niet. Als een werknemer een second opinion wenst, vraagt hij dit aan bij zijn bedrijfsarts. De bedrijfsarts mag dit verzoek niet weigeren, tenzij hiervoor zwaarwegende argumenten zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een conflict tussen werkgever en werknemer, waarbij de second opinion als instrument wordt ingezet;
  • de werknemer heeft geen concrete vraag;
  • als er al meerdere malen om een second opinion is gevraagd op hetzelfde advies.

In dat geval moet de bedrijfsarts kunnen motiveren waarom er geen second opinion komt. Gaat de bedrijfsarts wel akkoord met een second opinion? Dan bepaalt hij samen met de werknemer de vraagstelling voor de arts die de second opinion uitvoert.